31.3.2015

Paavo Nurmi voitti Bostonissa

31.3.1925 Kilpailu numero 38, voitto numero 35

Paavo Nurmi voitti Bostonissa Elks Athletics Games –kisoissa 1 ½ mailia ajalla 6.47,0. Vastassa oli koko Amerikan parhaimmisto, mutta Nurmi piti Mechanic Buildingissa sellaista vauhtia, että Joie Ray ja Lloyd Hahn keskeyttivät. Vain Jimmy Connolly pääsi Nurmen lisäksi maaliin asti, hänkin lähes 100 metriä jääneenä.

New York Times kertoi Nurmen voittaneen helposti,
kun kaksi pahaa vastustajaa keskeytti. Toisaalta, jos
vauhti on niin kova, että pahimmat uhkaajat eivät pysty
 juoksemaan loppuun, niin onkohan se niin "helppoa"?

Maailmanennätys jäi kahdeksan sekunnin päähän, mutta esimerkiksi The Journal News –lehden uutisessa arvioitiin, että Nurmen aika oli kaikkien aikojen paras tulos näin lyhyellä (kierros 123 metriä) radalla.

Ville Ritola voitti kaksi mailia rataennätyksellä 9.22,0.  Toiseksi tuli 70 jaardin tasoituksen saanut Al Francis ja kolmanneksi 50 jaardin tasoituksen saanut J.J. Losero.

Suomalaisissa kirjoissa Bostonin kilpailu on merkitty maanantaille 30.3., mutta amerikkalaisten lehtitietojen mukaan kilpailut käytiin kyllä tiistaina 31.3.

Hallikausi alkoi kääntyä lopuilleen. Muun muassa Indianapolis News (31.3.) kertoi, että talvikaudella oli tehty 115 uutta maailmanennätystä. Näistä 34 kerrottiin Nurmen tekemiksi. Ja edelleen hänen nimissään oli pysynyt 18 ennätystä. Ville Ritolan nimiin oli mennyt 18 maailmanennätystä ja kävelijä Ugo Frigeriolle 15 maailmanennätystä.

Ihmettelen suuresti tuota Nurmen 34 ennätyksen määrää. Pidän itse laskemaani 29 ennätyksen määrää uskottavampana. Luulen, että tuo 34 ennätystä pitää sisällään myös paikallisia halliennätyksiä: Nurmihan oli juossut esimerkiksi Kanadan Hamiltonissa kovempaa kuin kukaan Kanadassa koskaan aikaisemmin. Ei se tulos kuitenkaan maailmanennätyslistalle kuulu.

The News-Palladium –lehti kertoi, että Detroitin kisajärjestäjät odottavat Nurmea kovasti. He olivat rakentaneet suomalaisjuoksijan vierailua varten halliinsa hiilimurskaradan! Sitä ennen Nurmi kuitenkin kilpailee Ottawassa (3.4.) ja Montrealissa (4.4.).

Ennätyslaskuri

Kilpailuja 38, ennätyksiä 29.

28.3.2015

Paavo Nurmi voitti toistamiseen Pittsburghissa

28.3.1925 Kilpailu numero 37, voitto numero 34

Paavo Nurmi voitti Pittsburghissa mailin kilpailun vaatimattomalla ajalla 4.35,4. James Connolly ja Verne Booth tulivat toiseksi ja kolmanneksi.

Ville Ritola voitti Pittsburghissa samoissa kilpailuissa 107. Kenttätykistörykmentin hallissa kolmen mailin tasoituskilpailun ajalla 14.48,4. Katsojia oli Pittsburgh Post-Gazzetten mukaan vain 3000, tuhat vähemmän kuin perjantaina.

New York Timesissa yhden palstan uutinen Nurmen ja Ritolan juoksuista oli pudonnut urheilusivun alareunaan: ”Nurmi easily wins; fails to set a record”. Eli kun ei tule ennätyksiä, ei parhaille uutispaikoille enää ole sijaa!

Ennätyslaskuri

Kilpailuja 37, ennätyksiä 29.

27.3.2015

Paavo Nurmi voitti Pittsburghissa hitaalla ajalla

27.3.1925 Kilpailu numero 36, voitto numero 33

Paavo Nurmi voitti Pittsburghissa perjantaina 27.3. kahden mailin kilpailun ajalla 9.54,4. Hänen ”leikkikavereinaan”, kuten Harrisburgissa ilmestynyt The Evening News ilmaisi, olivat tällä kertaa Verne Booth ja Jimmy Connolly: ”The Abo antolope took the race in the easy fashion which makes him famous.”

Pittsburghissa 107. Kenttätykistörykmentin hallissa juostua kilpailua seurasi 4000 katsojaa. Kilpailun jälkeen Nurmi ja hänen managerinsa kävivät voimakkaan keskustelun, ”spirited conversation”. Mistä mahtoi olla kyse?

Paavo Nurmen voitti heikolla ajalla, ja lehdet kuten
The Daily Republican
kommentoivat tätä eri tavoin.
Kilpailu ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä Bluefield Daily Telegraph kertoi juoksun olleen hidasvauhtinen ja näytti tuottavan yleisölle pettymyksen. Nurmi oli kuitenkin saapunut Buffalosta yöjunalla vasta perjantai-aamuna, ja ottanut päivällä päiväunet. Luultavasti hän on kärsinyt jonkinlaisesta matkaväsymyksestä tuona päivänä.

Monissa lehdissä kerrottiin Nurmen voittoajaksi 10.54,4. Tämä tieto on ollut myös suomalaisissa kirjoissa. Uskon kuitenkin, että The Evening News ja The Daily Republican –lehtien ilmoittama aika 9.54,4, on Nurmen todellinen voittoaika. Sekin on lähes minuutin heikompi kuin hänen ennätyksensä. Nurmi oli jo alkumatkasta pudottanut kilpakumppanit kannoiltaan, joten hän ei ole voinut aivan kävelyvauhtia edetä.

Ville Ritola voitti puolestaan 3 1/4 mailin tasoitusjuoksun ajalla 16.29. Sen jälkeen hän jatkoi vielä neljännesmailin, mutta 3 ½ mailin aikakaan (17.42,6) ei alittanut entistä ennätystä.

Ennätyslaskuri
Kilpailuja 36, ennätyksiä 29.


26.3.2015

Paavo Nurmi voitti Buffalossa pistoksesta kärsineen Ritolan

26.3.1925 Kilpailu numero 35, voitto numero 32

Paavo Nurmi voitti Buffalossa 106. Kenttätykistön hallissa 5000 metrin kilpailun ajalla 14.38,0. Pahan pistoksen kiusaama Ville ”Willie” Ritola hävisi Nurmelle 120 jaardia.

Nurmi aloitti ME-vahdilla ja sai mailin väliajaksi 4.35. Kaksi mailiakin sujahti ajassa 9.21. Sen jälkeen vauhti rauhoittui, ehkä osittain sen vuoksi, että Ritola oli jo pudonnut kantapäiltä.

New York Times (27.3.) uutisoi Buffalon kilpailu-uutisen alla myös tiedon  siitä, että Nurmea koskenut kilpailukieltouhka oli kumottu. Uhkahan oli syntynyt, kun Nurmi ei kilpaillut Hartfordissa (14.3.). AAU:n pääkaupunkiseudun aluekomitea oli käsitellyt Connecticutin alueorganisaation vaatimusta kilpailukiellosta ja todennut Nurmella
olleen hyvät perusteet olla juoksematta. Nurmen puolesta puhui muun muassa lääkärintodistus.

Nurmen ja Ritolan seuraava kilpailu oli heti seuraavana iltana 340 kilometrin päässä Pittsburghissa.

Ennätyslaskuri
Kilpailuja 35, ennätyksiä 29.


24.3.2015

Paavo Nurmi voitti New Yorkin sisäratojen jäähyväiskilpailunsa

24.3.1925 Kilpailu numero 34, voitto numero 31

Paavo Nurmen viimeinen kilpailu New Yorkissa päättyi voittoon 1 ½ mailin matkalla melko vaatimattomalla ajalla 7.01,6.  Turkulainen voitti 244. Rannikkotykistön kisoissa toiseksi tulleen James Connollyn ylivoimaisesti, vaikka jäikin ennätyksestään parikymmentä sekuntia.

West 14th Streetin Armoryyn oli tullut 3500 katsojaa. Kyse oli siis Nurmen jäähyväisistä New Yorkin sisäradoille. Keskiviikkona matkustaisi Buffaloon ja siitä kiertue jatkuisi Pittsburghiin ja kohti länsirannikkoa.

New York Times kirjoitti, että Nurmi oli nyt rikkonut 31 ennätystä. Minä laskin ennätyksiä kuitenkin vain 29, koska Buffalon kaksi väliaikaa oli epäluotettavia. Tämä on New York Timesin toimittajalta jäänyt tässä yhteydessä huomioimatta.

Pittsburgh Post-Gazzette esitteli hyvissä ajoin perjantain ja lauantain
kilpailujen tähdet. Paavo Nurmea odotettiin innokkaasti: Vasemmalta
Ville Ritola, Paavo Nurmi, Ilmar Prim ja Gunnar Nilsson.
Nurmen kilpailuohjelma oli julkistettu sopivasti maanantaina. Ohjelman sopiminen ja julkistaminen oli AAU:n ratkaisu siihen kiistaan, että järjestäjät eivät pääsisi syyttämään Nurmea sellaisten kilpailujen väliin jättämisestä, jotka eivät tällä listalla ole:

26.3. Buffalo, 106th Artillery Games
27.3. Pittsburgh, 107th Field Artillery Games
28.3. Pittsburgh, 107th Field Artillery Games
31.3. Boston, Elks´Games
3.4. Ottawa
4.3. Montreal
6-7.4. Detroit
19.4. Chicago, Loyola College Games
20.4. St.Louis (ulkorata)
25.4. Los Angeles American Legion Games (ulkorata)
30.4. San Francisto (ulkorata)

Esimerkiksi Pittsburghissa Nurmen tulos odotettiin suuresti. Paikallinen lehti julkaisi jo edellisenä sunnuntaina laajan ennakkoartikkelin perjantain kilpailuista. Artikkelissa oli muun muassa kuvat Nurmesta, Ville Ritolasta, Ilmar Primistä ja Gunnar Nilssonista, jotka siis esiteltiin hyvissä ajoin yleisön mielenkiinnon herättämiseksi.
  
Ennätyslaskuri

Kilpailuja 34, ennätyksiä 29.