19.7.2015

Näillä nuoteilla The Open 2015 ratkeaa

The Open Championshipin kahdelle ratkaisukierrokselle jatkaa 80 pelaajaa, jotka ovat pelanneet pariin tai alle. Heillä kaikilla on mahdollisuus voittoon, sillä kisaa kahden kierroksen jälkeen johtava Dustin Johnson -10 ei ole millään tavalla karannut takaa-ajajiltaan. 

Tämän vuoden turnaus St Andrews´n Old Coursella on jo osoittautunut monin tavoin dramaattiseksi ja historialliseksi. Kahden ensimmäisen päivän aikana suurimman huomion keräsi viisinkertainen Open-voittaja Tom Watson, jonka ensimmäisestä mestaruudesta on kulunut 40 vuotta. Myöhään perjantai-illan hämärässä hän käveli viimeisen kerran viimeisellä väylällä sijaitsevan myyttisen sillan, Swilcan Bridgen, yli.

Suomalaisittain tämän vuoden Open Championshipin suurin mielenkiinto päättyi siinä vaiheessa, kun Mikko Ilosen pitkä eagle-putti pysähtyi lauantai-iltana vain 30–40 sentin päähän toisen kierroksen viimeisestä reiästä. Jos se olisi jatkanut matkaansa reikään, Ilonen olisi päässyt jatkoon. Birdie-lopetus oli nyt laiha lohtu. Ilonen näyttää nyt kuitenkin löytäneen uudelleen kateissa olleen jyvän, sillä toisena päivänä vain 19 pelaajaa pelasi häntä paremmin!

Toisen kierroksen peli oli sateen vuoksi keskeytyksissä 3,5 tuntia. Kierroksen loppuun pelaaminen siirtyi sen vuoksi lauantaille. Mutta lauantain peliaikataulua riepotteli myrskytuuli, jonka seurauksena kolmas kierros pelataan sunnuntaina ja ratkaiseva päätöskierros maanantaina.

The Openin puolivälissä on vielä mahdoton sanoa,
kenen nimi nousee tulostaululla ylimmäksi.
Tässä vaiheessa kukaan ei vielä osaa sanoa varmuudella, kenestä leivotaan Champion Golfer vuosimallia 2015. Sen vuoksi esittelen kymmenen erilaista voittovaihtoehtoa. Siitä voi kukin haravoida itselleen mieluisimman suosikin!

1. Dustin Johnson kestää paineet 

Dustin Johnson (-10) on tuskallisen tutussa tilanteessa. 31-vuotias DJ on kamppaillut neljä kertaa aikaisemmin viime senteille asti major-turnauksen voitosta. Painajaismaisia muistoja ovat jättäneet US Open 2010, US PGA Championship 2010, The Open 2011 ja viimeisimpänä tämän vuoden US Open, jossa hän suti viimeistä puttia kolme kertaa ja menetti voiton Jordan Spiethille. Pitkälyöntinen Johnson näyttää luoneen nahkansa uusiksi viimeisen vuoden aikana, vai onko se näköharhaa? Monet sympatisoivat tätä inhimillistä hahmoa jo sen vuoksi, että hänen appiukkonsa Wayne Gretzky pääsisi onnittelemaan vävypoikaansa major-voittajana.

2. Paul Lawrie nousee jälleen

Cutin läpäisi peräti kahdeksan pelaajaa, jotka ovat aiemminkin voittaneet The Openin. Vuoden 1999 voittaja Paul Lawrie (-8) lähtee heistä parhaista asemista jahtaamaan uutta kaiverrusta arvostettuun kiertopalkintoon Claret Jugiin. Hän nousi mestariksi vuonna 1999 viimeisenä päivänä peräti kymmenen lyönnin takaa-ajoasemasta. Lawrielle, 46, tuo voitto taisi tuoda aikamoiset paineet, sillä sen jälkeen hän ei ole kertaakaan sijoittunut 20 parhaan joukkoon Openissa.

3. Louis Oosthuizen tekee ”tigerwoodsit”

 Eteläafrikkalainen Loius Oosthuizen (-7) on vain kolmen lyönnin päässä DJ:stä. Hän on edellinen Open-voittaja St Andrews´sta vuodelta 2010, jolloin hän jätti Lee Westwoodin seitsemän lyönnin päähän. Tällä kertaa karsiutunut Tiger Woods on edellinen pelaaja, joka on voittanut kahdesti Old Coursella, vuosina 2000 ja 2005. 32-vuotias Oosthuizen jakoi tämän vuoden US Openissa kakkossijan Dustin Johnsonin kanssa.

4. Padraig Harrington tripla-voittajaksi

Irlantilainen Padraig Harrington kuuluu niiden harvalukuisten pelaajien joukkoon, jotka ovat voittaneet kaksi kertaa peräkkäin The Openin, vuosina 2007 ja 2008. Hän selvitti cutin vaivattomasti (-3), mutta kärjessä oleva DJ on jo seitsemän lyönnin päässä. Harrington vietti peräti kuusi vuotta vaihtelevaa rivipelaajan elämää kunnes hän alkuvuodesta voitti Honda Classicin ja nousi jälleen todelliseksi major-voiton tavoittelijaksi. Monet luulivat (ainakin minä), että Harrington, 43, on jo historiaa. Irlantilainen oli itse kuitenkin toista mieltä. Tässä voi olla kisan yllätysvoittaja, jos kolmannen tittelin voittajaa nyt yllättäjänä voi pitää! Myös Ernie Elsillä, 45, on kaksi Open-titteliä (2002, 2012), mutta häntä en laske tällä kertaa voittajasuosikiksi. Els pääsi cutista läpi viimeisten joukossa par-tuloksella aivan kuten vuoden 1998 mestari Mark O´Meara ja vuoden 2001 mestari David Duvalkin.

5. Jordan Spieth Ben Hoganin tahdissa 

Jordan Spieth (-5) on saanut alkukauden esityksillään amerikkalaiset vakuuttuneeksi siitä, että hän on tuleva suurpelaaja. 21-vuotiaalla nuorukaisella on tietysti jo nyt kiinnitys golfin historiaan kahdella peräkkäisellä major-voitollaan (Masters ja US Open). Vain yksi pelaaja, Ben Hogan, on voittanut niiden jatkoksi samana vuonna The Openin. Paineet näkyivät Spiethin otteissa jo US Openin viimeisellä kierroksella. Nyt hän on puolimatkassa viisi lyöntiä piikissä olevan DJ:n takana. Kumpi pelaaja, Spieth vai Johnson, ottaa tästä asetelmasta suuremmat paineet?

6. Sergei Garcian ensimmäinen

Sergei Garcia (-5) pelaa Jordan Spiethin parina kolmannen kierroksen. Se asetelma on kuin Ryder Cupista, missä espanjalainen on monesti esittänyt vahvoja otteita. Garcia voi tänään hilata itsensä Spiethin vanavedessä voittokamppailuun. Lähimpänä major-voittoa Garcia oli vuonna 2007, jolloin hän hävisi juuri Openin uusinnan Padraig Harringtonille.

7. Phil Mickelsonin paluu

Phil Mickelson sortui US Openissa paineiden alla. Häneltä puuttuu Career Grand Slamista vain US Open, mutta tälläkään kertaa sitä puuttuvaa lenkkiä ei 45-vuotiaalle Mickelsonille suotu. Hän voitti British Openin kaksi vuotta sitten Muirfieldissä, joten nyt hän saattaa paineettomassa tilassa kuroa kahdeksan lyönnin eron Dustin Johnsoniin umpeen ja nostaa pokaalin hyvityksenä US Openin pettymykselleen.

8. Australialaisten juhlat

Australialla on kaksi kovaa pelaajaa mukana tämän vuoden Openin kärkikahinoissa. Adam Scott voitti kaksi vuotta sitten Mastersin sijoituttuaan edellisvuoden Openissa toiseksi. Kolmessa viimeisessä British Openissa hänen sijoituksensa ovat vakuuttavasti 2., T3., ja T5, ja nyt tätä sarjaa voisi täydentää vaikka ykkösellä. Scott on samoissa asemissa kuin toinen australialainen Jason Day (-7), vain kolme lyöntiä kärjestä. Toistaiseksi Day, 27, on jäänyt vähän vanhemman Scottin, 35, varjoon. Mutta myös Dayllä on niin paljon hyviä sijoituksia arvoturnauksista, että jonain päivänä hänenkin uskoisi nostavan major-pokaalin suorille käsivarsille. Ehkä jo maanantaina?

9. Ruotsalaisten juhlat

Cutin läpäisi kaksi pohjoismaalaista pelaajaa, ja kuinka ollakaan molemmat ovat ruotsalaisia. David Lingmerth (-3) lähtee vähän paremmista asemista ratkaisukierroksille kuin Henrik Stenson (-1), mutta veikkaisin Stensonin rutiinin nostavan hänet lopputuloksissa hyvinkin korkealle. Tällä kertaa ruotsissa ei pidätetä henkeä ”ikuisesti” odotetun miesten major-voiton puolesta, mutta katsotaan nyt kisa loppuun. Stensonista ei koskaan tiedä.

10. Japani nousee kartalle

Hideki Matsuyama on väläytellyt taitojaan viime aikoina. Hän on vain neljän lyönnin päässä Dustin Johnsonista, mutta toisen kierroksen alku kertoi, millaista potentiaalia japanilaisessa on: hän nakutti neljälle ensimmäiselle reiälle peräkkäiset birdiet! Se oli kova suoritus, sillä hän kamppaili 72 lyönnin avauskierroksensa jälkeen jatkoon pääsystä. Toisena päivänä hänen kokonaistuloksensa 66 lyöntiä oli kierroksen parasta pelaamista, vain amerikkalainen Russell Henley pystyi samaan.

Ei kommentteja: