22.5.2015

Paavo Nurmi voitti mailin Harvardin radalla

22.5.1925 Kilpailu 52, voitto nro 49

Paavo Nurmen Amerikan-kiertueen toiseksi viimeinen kilpailu oli mailin juoksu Harvardin radalla Cambridgessä, Bostonin liepeillä.

Nurmen voittoaika 4.15,2 oli pettymys 45 000 katsojalle etenkin siihen nähden, miten paljon kilpailusta oli kirjoitettu etukäteen, ja kuinka varmana pidettiin Paavo Nurmen pystymistä ME-aikansa 4.10 parantamiseen.

Mutta Paavolla oli takana elämänsä rankin talvi. Yli 50 kilpailua. Jalkojen herkkyys oli kuin muisto vain, vaikka hieroja Eino Hakoniemi oli pehmittänyt Juoksijoiden Kuninkaan lihaksia uutterasti.

Tämän kilpailun olisi pitänyt jo riittää todistamaan ahneille kisajärjestäjille, että Paavo ei tahallaan jättänyt ennätyksiä rikkomatta. Kun puolen vuoden ajan liikuttiin tasolla, joka oli 99-prosenttisesti muille sen ajan juoksijoille täysin mahdoton, ei Paavokaan voinut jatkuvasti uusia ennätyksiä juosta.

Kisajärjestäjät löivät itse omalla reklaamillaan epärealistisia odotuksia Phantom Finnin kilpailuihin. Kun odotukset eivät toteutuneet, syy oli Nurmen, vaikka kisajärjestäjillä olisi kyllä ollut peiliin katsomisen paikka.

Tämä Harvardin kilpailu antoi Paavolle jo merkin siitä, että kiertueen päätös Al Helfrichiä vastaan ei tulisi olemaan helppo.